Blåbärsmuffins med citron och kardemumma
Receptmakare: Lisa Förare winbladh
Portioner: 9 stora eller 18 normalstora
Tid: 30 minuter
Citron, kardemumma och blåbär är en höjdartrio i muffins. Nektarin eller aprikos i bitar kan ersätta blåbär. Skrädmjöl är rostat havremjöl som ger en fin rostad, lite nötig smak.
- 50 g smör
3 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
1 tsk finrivet citronskal - 1/2 tsk stött kardemumma, helst nystött
- 3 dl mjöl
- 1 dl skrädmjöl eller grahamsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 4 dl färska blåbär eller 3 dl frysta
- Värm ugnen till 225°. Smörj en muffinsplåt eller ställ ut pappersformar på en plåt.
- Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Rör mjölk, smör, citronskal och kardemumma.
- Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner blandningen i smeten. Siktningen gör dina muffins mörare och luftigare. Vänd ner blåbären.
- Klicka ut smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen knappt 20 min för stora och ca 12 min för normalstora.
- Låt svalna något, ta ut ur formarna om du använt teflonform så får de godare yta.