Sojamarinerade fläskkotletter med rättiksgratäng

Det här är en smakrik och mättande rätt som passar gäster som vill ha rejäl mat med kraftfulla smaker. Gratängen är det lite uppiggande sting i, både från rättikan och från sardellerna.


Portioner: 4
Du behöver: 

4 fläskkotletter (ca 650 g)
1 valfri chilifrukt, rökt, torkad eller färsk
2 dl soja
salt
svartpeppar ur kvarn
2 msk smör och 2 msk neutral rapsolja att steka i
ev. dijonsenap till servering

Rättiksgratäng
1 rättika, ca 600 g
den vita delen av 1 liten purjolök 6 sardellfiléer
200 g långlagrad hårdost
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
svartpeppar ur kvarn

Gör så här: 

1. Klyv chilin (kärna ur om du vill ha mildare smak) och lägg ner en plastpåse. Lägg i fläskkotletterna och häll i sojan. Knyt om och låt ligga i kylen i 8–12 timmar. Vänd gärna någon gång under tiden.

2. Ta upp kotletterna och torka av dem. Salta och peppra (men var försiktig med saltet). Stek i smör och rapsolja tills de precis är genomstekta. Servera med rättiksgratängen och gärna lite senap och en grönsallad till.

Rättiksgratäng
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala rättikan och skiva den tunt. Koka skivorna i lättsaltat vatten i 10 minuter. Skölj dem kalla i durkslag och låt sedan torka på hushållspapper.
3. Skölj purjolöken noga och finstrimla den. Finhacka sardell- filéerna och riv osten.
4. Blanda hälften av osten med rättika och purjolök, sardeller och grädde. Salta och peppra.
5. Fördela i en smord form och strö över resten av osten.
6. Gratinera i ugnen i 15–20 minuter, tills gratängen blivit genomvarm och fått fin färg.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder