Välintegrerad rødgrød
Få rätter är så danska som rødgrød med fløde. Röd, vit och grann kan den tävla med självaste dannebrogen. Ingredienserna varierar lite beroende på vad man har i haven, men röda vinbär ingår oftast med hallon, svarta vinbär, jordgubbar eller körsbär.
Det florerar historier om att rødgrøden var ett säkert sätt för den danska motståndsrörelsen under kriget att avslöja tyska infiltratörer, för ingen icke infödd dansk kan uttala denna klassiska dessert helt korrekt.
Fast bortsett från den 'Allå 'allå-liknande metoden så har rødgrøden tyvärr även kommit att symbolisera barriären för de nydanskar som inte haft koll på skorrningar, utdragna vokaler och andra nationella särdrag.
Men vilken rätt blir inte godare av lite influenser utifrån? Häromdagen köpte jag en (danskimporterad) decimeterlång tongavaniljstång. Den doftade starkt och ljuvligt redan genom vacuumförpackningen och var alldeles självklar tillsammans med vinbären från trädgården.
Rødgrød med tongavanilj
Receptmakare: anna billing
Portioner: 4
Tid: 20 minuter (+ kylning)
Rødgrød reds vanligtvis med potatismjöl, men jag testade arrowrot eftersom jag ville ha en så klar och blank kräm som möjligt till de färska vinbären. Jag var även lite försiktig med sockret, så vill du ha en riktigt söt kräm kanske du ska ta ytterligare en matsked.
- 500 g röda vinbär
- 300 g hallon
- 5 dl vatten
- 1,5 dl socker
- 1 tumlång bit tongavanilj/ alt. 1 tahitivanilj
- 2,5 msk arrowrot/ alt. 3 msk potatismjöl
- (+ 2 dl röda och svarta vinbär )
- Koka upp vattnet och bären i en kastrull så att bären saftar sig. Passera genom en sil för att få bort skal och kärnor.
- Häll tillbaka saften i ren gryta och koka upp igen. Skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången och låt båda sjuda med krämen.
- Ta bort 2 deciliter av saften och vispa ihop med arrowroten i en separat skål tills mjölet löst sig.
- Blanda ner redningen med resterande saft och vispa snabbt ihop krämen. Arrowrot ska inte koka länge, så dra kastrullen från spisen.
- Kyl rødgrøden i kallt vatten och sedan i kyl. Vänd ner de färska bären och servera med en klick grädde.
Kommentarer
Åhh, vad gott det låter!!!
Gjorde själv saft på röda vinbär och blev helot förundrad över hur gott det var! Hade alldeles glömt det. Och vilken färg! Mera vinbär, eller rips kanske som det heter på andra sidan sundet :-)
Har redan fått bästa betyget "Jag vill ha det här på mitt kalas"!
Visst är det knasigt att man kan höra sig trött om en rätt tusen ggr men sedan återupptäcka den och finna den helt fantastisk?
Min svärmor säger att man kallade vinbär för "ribes" när hon var liten. De danska namnen lever visst kvar i recepten.
Sidor