Söt kastanjepuré

Kastanjer har en ganska finstämd smak, som man får vara lite försiktig med. Stora mängder choklad eller kaffe kväver aromen, medan socker, vanilj, grädde och lite konjak, rom, konjak eller whisky plockar fram den. En liten nypa salt i det söta kan också dämpa sötman och lyfta fram smaken. Har du tur så här års så har din butik sötad kastanjepuré du kan köpa färdig. Men det är gott och roligt att göra den själv, och då behöver du ju inte göra den så förtvivlat översötad som den köpta utan låta de nötiga tonerna framträda tydligare. En julklappsburk, rentav? 

 


Portioner: 2 burkar
Tid: 20-30 minuter
Du behöver: 

500 g kastanjer

2 1/2 dl vatten

1 1/2-2 dl socker

Smaksättning: 1 nypa salt, 1/2 vaniljstång eller några stänk konjak, rom eller whisky efter smak. Grädde först vid användning

Gör så här: 

Rengör kastanjerna och klyv dem med skal och allt.

Lägg i kokande vatten i cirka tio minuter, då lossnar både ytter- och innerskal. Kastanjen blir något mörkare eftersom skalet färgar av sig lite grand i kokvattnet - men det är bara snyggt!

Lös upp sockret i nytt vatten (se mängd ovan) genom ett hastigt uppkok. Låt svalna något.
Ta bort skalen och purea kastanjerna tillsammans med sockerlösningen i en kannmixer. Justera smaken efter önskemål. Lite salt gör susen, tycker jag.

Fyll den varma purén i väl rengjorda glasburkar med lock. Vid användningen kan du sedan späda kastanjepurén med en liten sked grädde för rundare smak.

Tillägg: Sugen på en savorös kastanjepuré? Koka istället kastanjerna i lättsaltat vatten med hel vitlöksklyfta och lagerblad. 

 

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing