Rostad potatissallad med grillad stekost, druvor, basilika och balsamico

Vi hade massa jordgubbar hemma som jag tänkte grilla men eftersom jag inte riktigt gillar jordgubbar kuppade jag mig själv undermedvetet och lät jordgubbarna bli för gamla så jag fick slänga dem. Alltså kom druvan in i matchen istället och bidrog med en himla god smak som passade finfint till stekost och örter. För en snabb lunch kan du strunta i potatisen och äta som sallad med lantbröd.

Klimatkoll: Vindruvor brukar vara sjukt hårt besprutade så se till att alltid välja ekologiskt men iom att ekodruvor är svårt att hitta så skippa i så fall vindruvorna helt och använd ett annat gott lokalt och/eller ekologiskt bär. Hjorton, vinbär och hallon är till exempel alltid supergott. Äter du inte bär funkar kapris prima.

Stekost: Halloumi är väl den vanligaste stekosten och det trötta kockar tar till när de inte pallar laga vego, men nu har det börjat dyka upp fler och fler svenska gårdsproducerade stekostar i matbutikerna, se det är väl värt att komma över sin halloumiaversion och testa en ny sort. 

Skinka: Grunden är vegetarisk men ät med en god skinka som pata negra, prosciutto, milanosalami, parmaskinka eller gärna en svensk findito om du har det hemma.


Portioner: 2
Du behöver: 

1 paket stekost/halloumi
Ca 1/2 knippe kärnfria druvor
1 matsked balsamicovinäger
Två nävar små delikatesspotatis eller färskpotatis vid säsong
Två nävar sköljd sallat som ruccola, spenat, roman osv
Färsk basilika
God olivolja
Havssalt, nymald svartpeppar
Tillbehör: Surdegsbröd eller lantbröd, skinka som pata negra, prosciutto, milanosalami, parmaskinka eller annat kallskuret (uteslut för vego)

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg de oskalade potatisarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och strö över salt. Blanda runt så att de blir täckta. Sätt in i ugnen i ca 30-40 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom med lite rostat skal. Sätt eventuellt på övervärmen/grill sista 5 minuterna för krispigare yta.
  3. Sätt en stor stekpanna på medelhög värme med olivolja. Skär halloumin på bredden och en gång på längden så det blir fyra delar. Lägg ner i stekpannan tillsammans med druvorna. När det blivit gyllene kan du ringla över lite balsamicovinäger. Stek vidare tills allt fått fin färg och vätskan reducerat något i pannan (det går snabbt).

Servering: Lägg upp rostade potatisar, sallat och basilikablad med druvor och halloumi överst. Dra över lite nymald svartpeppar och ringla över lite olivolja.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson