Glutenfria veganska hallongrottor

De enda glutenfria böcker jag skulle rekommendera är Maria Blohms och Jessica Frejs "Nytt bröd" och "Nytt fikabröd". Jag hade sedan flera år slutat baka glutenfritt för att det blev så fattigt resultat (speciellt med de värdelösa glutenfria bakmixar som finns i handeln). Visserligen gjorde jag saker på bovete, frön och polenta men rent generellt hade jag gett upp mjuka saftiga goda glutenfria hembakta bröd. Men så kom räddningen i form av dessa böcker och jag bakar flera gånger i veckan igen. Jag gör dem dessutom mjölkfria och använder helst så lite vitt socker som möjligt så här har jag modifierat ett av mina favoritrecept från "Nytt fikabröd" så det blir veganskt och lite mer sockersnålt. Vill du ha ännu mindre socker med tanke på syltfyllningen kan du bara dutta i lite frysta bär i mitten.

Jag vill alltså poängtera igen att det inte är mitt recept utan kommer från denna briljanta bok som ni kan handla HÄR. Men testa detta superenkla kakrecept så kommer ni också bli konverterade till tron att det faktiskt går att baka gott OCH glutenfritt.


Portioner: Ca 25 st
Du behöver: 

120 gram mandelmjöl
2 tsk vaniljsocker (eller använd riktig vanilj)
50 g råsocker strö (eller använd stevia som jag brukar göra, kolla din steviaprodukt efter hur mycket du ska ersätta med pga det varierar)
100 g mjölkfritt smör (min favorit är blåa mjölkfria Flora, men smakfri kokosolja borde funka lika bra om du bara har det hemma)
100 g maizena 
30 g majsmjöl
Fyllning: Valfri sylt tex hallon, björnbär, blåbär eller lemon curd, hasselnötskräm osv. Eller använd frysta bär. På bilden använde jag svärmor Haidis hallon- och björnbärssylt.

Gör så här: 
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienser utom fyllningen till en deg i en bunke. Det räcker att bara blanda runt med en sked eller spatel tills det formas till en degboll av sig självt.
  3. Stjälp upp på bakplåtspappersklädd plåt och dela degen i 25 bitar. 
  4. Rulla till bollar och lägg bollarna i små bakformar.
  5. Tryck en grop i varje boll och fyll med lite sylt eller bär.
  6. Grädda i ugnen ca 10 minuter. 

Servering: Låt svalna och drick kall havremjölk till. Livet är bäst!

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson