Jordnötssås med röd currypasta

Vi har alla våra små knep när det kommer till klassiska såser. Vissa har ädelost i gräddsåsen andra har miso i svampsåsen. En del kockar har portvin i rödvinssåsen medan några alltid kryddar sina såser med soja. Själv tycker jag tre-enigheten lime, socker och fisksås är de ingredienserna som gör att jordnötssåsen tippar över från god till jättegod. Såsen är god till i princip allt men om du under knivhot skulle tvinga mig vara mer specifik så skulle jag säga tofu, lax och kyckling som mina topp tre. 


Portioner: 4-6
Tid: 15 minuter
Du behöver: 

150 g jordnötter, gärna orostade
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk röd currypasta
1 burk kokosgrädde eller mjölk, ca 400 g
1 msk limesaft
1 msk socker
1 msk fisksås
1 krm gurkmeja
olja till stekning

Gör så här: 

Spola saltet av nötterna och de är salt. Rosta ev. orostade nötter i en stekpanna under översikt. De bränner lätt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite olja. Tillsätt currypastan och fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt alla övriga ingredienser. Låt såsen småkoka ca 5 minuter. Mixa såsen. Servera såsen varm eller kall.

Bild för Ylva Bergqvist

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist
Bild för Ylva Bergqvist