Jästa rågpannkakor med majs, cheddar och salladslök
Ur tristess föds tilfredsställande frukost. Dessa briljanta pannkakor kom till efter 4 dagars tystnad och isolering på grund av bisarr förkylning. Jästa pannkakor saknar den sträva känslan som bakpulver kan ge. Dessutom håller de sig fint i kylskåpet om de blir några över. Med en morotstzatziki blir detta en enkel lunch.
Tid: 1 timme
1/4 pkt jäst
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 ägg
1 dl gräddfil
1 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl majs, fryst eller från burk
60 g lagrad cheddarost, finriven
1-2 salladslökar
olivolja till stekning
chiliflingor, gärna koreansk gochugaru
till servering: bacon och lönnsirap
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
2. Tillsätt salt, ägg och gräddfil och vispa kraftigt.
3. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, under vispning. Ställ smeten varmt, till exempel på ett fönsterbräde ovanför ett element, och låt jäsa i 30 minuter.
4. Mixa majsen med stavmixer eller i materedare. Mixa inte helt slätt utan låt bitar av majs vara kvar.
5. Vänd ner majsmix och riven ost i smeten. Strimla salladslöken.
6. Hetta upp en stekpanna. Klicka ut smeten i små pannkakor. Strö över salladslök och chiliflingor. Stek ett par minuter och vänd sedan pannkakorna.
7. Stek bacon knaprigt och servera till pannkakorna tillsammans med lönnsirap.