Halländsk långkål

Högst traditionellt tolkat av Anna Billing


Portioner: 8
Tid: 50 min
Du behöver: 

2 stora grönkålsstånd
skinkspad
skinkflott
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk dansk torkad körvel
1 nypa stött kryddnejlika
1 ½ - 2 dl grädde
socker, salt och vitpeppar efter tycke och smak
Ev. färsk körvel

Gör så här: 
  1. Skölj och rensa kålen och riv av bladen från de grova huvudnerverna.
  2. Koka kålen i skinkspadet, den stötta körveln och fänkålsfröna tills kålen är mjuk, det tar ungefär en halvtimme.
  3. Ta upp kålen ur spadet och låt den rinna av. Hacka den fint med kniv i långa, tunna strimlor.
  4. Fräs kålen i en stekpanna med lite skinkflott. Späd med grädde, tillsätt salt och lite socker. Krydda med vitpeppar och stött kryddnejlika. Grädden ska koka ihop och långkålen blir lite tjock i konsistensen.
  5. Det enda trista med att koka grönkål är att den gröna färgen mattas efter ett tag. Om du vill kan du hacka färsk, dansk körvel och strö över den färdiga rätten vid servering.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing