Dong' an-kyckling

receptmakare: Fuchsia Dunlop

Portioner: 4

Tid: 1 timme 15 minuter

En delikat rätt med litet sting av sichuanpeppar. Överbliven buljong blir naturligtvis utsökt i soppor. Receptet kommer från The Revolutionary Chinese Kitchen.

  • 2 1/2 l vatten
  • 1 kyckling, ca 1 1/4 kg
  • 50 g ingefära
  • 2 salladslökar
  • 3 torkade chilifrukter, gärna kinesisk ca 7 cm lång
  • 4 msk jordnötsolja
  • 2 tsk shaoxingvin eller torr sherry
  • 2 msk vit risvinäger
  • 1/2 tsk sichuanpeppar, lätt krossad
  • salt
  • 3/4 tsk potatismjöl utrört i lite kallt vatten
  • 1 tsk sesamolja
  • Till servering:
  • Nykokt ris
  • Ångade grönsaker
  1. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg ner kycklingen och koka upp. Skumma av om det behövs. Krossa hälften av ingefäran och en av salladslökarna med tex en mortelstöt eller baksidan av en kniv. Lägg ner i grytan och sjud kycklingen i ca 10-15 minuter. Den ska vara halvrå. Fiska upp och låt svalna
  2. Skär bort kycklingköttet från benen med en liten vass kniv. Var noga med hygienen. Skär munsbitar i form av strimlor som går längs med köttfibrerna. Lägg ner skinn, brosk och skrov i kokspadet och sjud till buljong i ca 30 minuter. Sila av.
  3. Halvera chilin på längden. Skär bort kärnhuset och strimla fruktköttet mycket tunt på längden till långa nålar. Skala resterande ingefära och skär tunna strimlor av samma form. Skär även det gröna på resterande salladslök i fina nålar. Lägg löken åt sidan.
  4. Mät upp alla ingredienser innan du börjar den snabba tillagningen. Hetta upp pannan tills den precis ryker. Skvätt i oljan och sväng runt den i pannan. Vänd hastigt ner färsk chili, ingefära, torkad chili  och sichuanpeppar och stek tills det börjar dofta.
  5. Vänd snabbt ner kycklingköttet, vinet, vinägern och 1 dl av den goda buljongen. Koka upp och minska sedan värmen och sjud försiktigt några minuter medan du öser kycklingen med det smakrika spadet.
  6. Vänd ner potatismjölsredningen och rör om tills det börjar tjockna. Vänd ner strimlorna av salladslök och dra av från värmen. Rör ner sesamoljan. Servera omedelbart.

Mer från Fuchsia Dunlop