Receptmakare: Sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Currykryddad mangold eller spenat är ett gott grönt tillbehör till exempelvis kyckling eller quorn.
- 2-3 msk olivolja eller annan olja att steka i
- ca 650 g mangold, sköljd och fortfarande lite blöt
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 msk grovmalen currykrydda, garam masala eller spiskummin
- salt
- svartpeppar
- ev ½ dl färsk koriander, hackad
- citron- eller limesaft
- Skär bort mangoldbladen från stjälkarna. Skär stjälkarna i centimeterbreda skivor och hacka bladen grovt, stjälkarna ska få ett försprång så blanda inte.
- Fräs vitlöken i en gryta tills vitlöken precis börjar ta färg. Tillsätt kryddorna och fräs i en halvminut.
- Lägg i mangoldstjälkarna, sätt på locket och låt stjälkarna puttra tills de börjar mjukna, det tar flera minuter, rör om då och då.
- Lägg i bladen, sätt på locket och tillaga tills bladen faller ihop, cirka 2-3 minuter, rör om någon gång.
- Ta bort locket, salta, peppra och tillaga på hög värme i cirka 2-3 minuter tills vätskan försvunnit.
- Pressa eventuellt över citron- eller limesaft vid serveringen.