Violer: blyga eller flamsiga?
Jag har alltid varit svag för violer. De har något av en dubbelnatur: utstrålar å ena sidan bokmärkesromantik, å andra sidan fransk synd och galanteri.
Eftersom violens doft och smak är så lika överförs nästan egenskaperna när man äter dem.
Många jag känner tycker faktiskt att de är lite "flamsiga" i smaken, så lite för mig själv har jag ofta en ask i bilen. Helst de franska i plåtaskar som jag köpte som liten.
Luktvioler är, undantaget lökväxterna, bland de första vårblommorna som tittar fram (på danska heter de marts-viol), och det är dem man ska använda som smaksättare. Den vackra styvmorsviolen är doftlös och så även buskviolen och skogsviolen.
Nu har violerna nästan blommat över och i morse skyndade jag mig ut att plocka i buskagen. Fick ihop nästan en halv liter. Vi har många födelsedagar framför oss, så jag kanderade dem för att ha till dekoration.
Det finns lite olika kanderingsmetoder: antingen doppa blommorna i koncentrerad sockerlag, eller pensla violbladen med äggvita och sedan snöa över dem med strösocker. Det sistnämnda blir vackrast men är bara kul de första femton blommorna...
Hittar jag fler i år ska jag prova att göra en mild, ofarlig vitchokladpannacotta med violtäcke och bjuda mina allra flamsigaste vänner på.
Kommentarer
Jag och min kära syster brukade ofta äta styvmorsvioler i Örnsköldsvik där jag växte upp, eller ja i Bonässund precis utanför. Jag tyckte då att den hade en lätt tuggumiaktig smak vilket vi gillade. Sen är det också ångermanlands landskapsblomma. Jag gillar annars generellt violens lätt försynta smak även om den är rätt parfymerad. Violerna på bilden ser väldigt vackra ut också må jag säga.
Jag kanske är orättvis mot den stackars styvmorsviolen, men jämfört med luktviolerna (på bilden) är den ganska tam.
Jag bekänner mig omedelbart till flamsorna inför denna utfästelse om sötsaksorgie.
Jag gillar blommor i främst desserttillverkning där de kommer mest till sin rätt. Violsocker är gott :)
Pannacottan förresten... kanske skulle spetsa den med Licor 43 istället för vit choklad? Har inte druckit den på minst 15 år, men den gör ju sig med mjölk.
Och sen när violerna tar slut får man väl trösta sig med att kandera syrener istället. Eller kanske jasmin - nån som testat det? De kanske bara blir gulvita och skrumpna?
Häfitgt att kandera violer!
Verkar ju hur smaskigt och snyggt som helst. =)
Åh den där vackra burken har jag inte sett på åratal! Åt mängder av sådana pastiller som barn. Vad är det som göms längst inne i pastillerna - är det inte ett anisfrö?
Jag älsra violer. Numera jag får jag dem i buketter av barnen. De kallar dem för mammablommor.
Förra sommaren sprang jag på just dessa violpastiller i butiken Prickig Katt i Göteborg. Jag köpte genast två burkar och barndoms-frossade i minst...tja, 2 dagar höll de allt!
Har ni tänkt på att styvmorsviol smakar som tuggummit Jenka?
Är det jenka dom smakade kanske, var så länge sen man åt endera faktiskt men omöjligt är det inte =) Sickna nostalgitrippar.
Jag har nog aldrig ätit viol (annat än som violpastiller), men pannacotta med viol låter ljuvligt! Ja!
Sidor