Upphittat: Gröna hönsägg
Han hade tänkt ha hönan i en kartong i lägenheten, men lät sig övertalas av personalen att lämna den till någon som kunde erbjuda ett mer värdigt hönsliv på landet.
Hönan hamnade hos författaren och illustratören Ursula Wilby som haft höns sedan 70-talet. Bland dem en, troligtvis isbar-ättling, som kläckts ur ett grönt ägg. Anlagen hade tyvärr inte förts vidare, så döm om hennes förvåning då den tufsiga lilla nykomlingen i hönsgården visar sig vara en grönläggare!
Där var jag för några dagar sedan och fick köpa de här vackra äggen som med sina olika färger och former signalerar att de värpts av olika hönor med skiftande egenskaper. Individer.
Det stora ljusgröna ägget är från hittehönan på bilden, det något grönare i förgrunden är värpt av hennes dotter, yngre hönor lägger ägg med starkare färg.
Sneglade åt lekstugan när jag kom hem; kanske skulle den kunna byggas om till hönshus om några år?
Önskar att fler höns fick ha det lika bra som Ursulas. Omställningen har varit lång sedan inhysningsdirektivet 1999, men trots detta vet vi ju att många svenska höns lever ett uselt liv där deras generösa produktivitet blivit deras förbannelse.
Eller hur bra låter 17 hönor/m² där djurskyddskraven inte alltid efterlevs? Bara själva "fri"-gåendet i sig innebär inte nödvändigtvis att fåglarna har det bättre, med besättningar på tusentals höns så kan rätt inredda burar ibland vara att fördra. Men ekologiska ägg värpta av frigående höns med tillgång till utevistelse är det man ska hålla koll på som konsument.
Glädjande nog ser det ljust ut i äggkylen: Cirka 30% av äggen som vi säljer är ekologiska och siffrorna hade kunnat vara ännu snyggare om tillgången hade kunnat möta efterfrågan. Vi närmar oss sakta...
Kommentarer
Humm, gröna ägg. Fina är de om inte annat :)
Precis sådana färgglada ägg köper vi av bonden Bosse på landet. Hönorna får gå ute och sprätta som de vill. Äggen har de gulaste gulor och smakar mycket godare än burhönsägg.
Hälsar fröekn Dill
KRAV-märkta ägg är korrekt skötta enligt konstens regler eller?
Helt klart coolt med naturligt producerade påskfärgade ägg dock! =)
Fröken Dill, att ha en sådan granne på landet är lyx! Och gulan är alltså fortfarande gul, trots skalet ;-)
Emil O: Storskalig djurhållning i livsmedelsproduktion känns ofta stötande för oss konsumenter. När jag första gången såg värphöns i oinredda burar var det som fjäderfänas motsvarighet till koncentrationsläger. Jag blev oerhört illa till mods och ville knappt äta ägg. Pdf-länken i texten kan klargöra en hel del om nya regler och förprdningar. Att bara köpa sprättägg eller frigående påverkar inte hönsens situation nämnvärt. Krav-märkta ägg garanterar bla dagsljus och utevistelse, men ägg får säljas som ekologiska om de uppfyller EU:s ekokrav (som inte alltid är lika grundliga som KRAV)
Intressant.
Men var tvingad att kolla datumet på Din artikel.
Det var inte 1 Aprilo.
Har nu lärt mig att det även finns höns som lägger gräna ägg.
Tak
Det verkar som om de flesta hönsägare har koll på de där grönläggarna. Synd att de inte finns fler, äggen är ju så fina. Skänkte bort ett och ska koka det andra nu i påsk - alla har försökt tjinga det, så det får bli en rättvis skiva till var och en ;-)
Varför föder man inte upp fler hönor då? Är de svåra att hantera? Har läst länken till hönseriet. Blåa hönsägg vore kul. Jag handlar ägg från en bondgård i närheten på somrarna. Kräver cykeltur på tjugo minuter.
Jag ska kolla upp det, Jessika, och återkomma. För visst vore det kul med bondägg i lite olika färger!
Personligen tycker jag ju att gröna ägg är rejält fräcka, men jag har faktiskt flera äggätare i familjen som definitivt INTE vill ha "dom gröna". Dit hör min mamma som tycker att dom ser oaptitliga ut!?
Ett år ville syskonet ha grön grädde (karamellfärgsfärgade) på semlorna. Ingen åt. Med ägg där färgen sitter i skalet, det skulle bara vara kul men lite förvånande först. Ett grönt ägg? Är du säker på att det inte är fejk och kokat med, ja, purjolök eller whatever, för att få den där färgen? Jag trodde nog lite på det förra innan jag läste vidare och insåg att de ÄR naturligt gröna i skalet, precis som med bruna ägg. Jäkligt häftigt med ekologisk mångfald :)
Jag som har börjat hålla på med alltmer botanik borde veta att den ekologiska mångfalden förvånar ofta och gärna.
Skönt att den lilla hönan fick det bra. =) Det är faktiskt inte alltför ovanligt med gröna ägg hos hobbyhönsägare, det gäller bara att hålla ögonen lite mera öppna.
Jag själv har en Isbarhöna, även araucanor som lägger turkosa-blå ägg... Och också en maranhöna som inte börjat lägga ännu men beräknar göra det snart. Hennes ägg förväntas vara VÄLDIGT mörka. Hon är själv kläckt ur ett alldeles mööörkt vinrödbrunt färgat ägg.
För bilder på djuren så besök gärna min hemsida.
Mvh
Sidor