I Portugal skryter man om att man behärskar tusentals sätt att tillreda och servera torsk. I Sverige kan vi kokt eller stekt, med pepparrot och brynt smör. Det måste ju bero på all underbart smaskig torsk som simmar runt och hoppar och leker utanför den portugisiska kusten. Nä, inte riktigt. Finns ingen torsk utanför Portugal. All torsk kommer saltad och torkad från Norge. I Malmö finns i princip ingen annan fisk. Det är lite lustigt.
Man fiskar jättefin dourade i Portugal däremot! Men det är så fin fisk så den har inte portugiserna råd att äta själva för de flesta har varken jobb eller pengar så den skickar de upp hit. Sen köper de billig dourade från Grekland för där har de ännu mindre pengar. Inte lika fin men den har de i alla fall råd med. Det är olustigt och orättvist. Kvar i Portugal blir all fet och billig fisk, sardiner och makrillar och så vidare. Det är också gott! Och en del av tonfisken som fiskas utanför Azorerna. Finast av de alla är bonite. Ser ut som en korsning mellan makrill och tonfisk. Påminner om tonfiskbuk. Fet som en gris och så grov så jag vid ett tillfälle förväxlade den med fläsk. Men den har jag bara sett i Paris så den har de nog inte heller råd med i Portugal.
Summan av kardemumman är att det är gott med fisk. Här kommer ett recept inspirerat av en restaurang i Baskien som är näst intill obligatorisk att besöka om man är i krokarna. Elkano i den lilla fiskebyn Getaria. Främst berömd för sin piggvar, grillad hel över glödande kol.