Strapatser i äppelriket
Igår tog jag en sväng om Österlen med min pappa och lillebror. Vi kommer inte att träffas alla tre på ett tag, så vi ville bara drälla omkring och umgås lite.
Turen var absolut inte ämnad att bli någon matutflykt, men hungrig blir man ju, så vi stannade vid Gröna Butiken, gårdsbutiken för Orelunds tomat- och fruktodlingar. Den här gången träffade jag både Britt och John, och de var så glada för sina nyvunna priser i SM i Mathantverk 2009. Jag provade deras urgoda körsbärschutney med rödlök och köpte med mig en burk av gazpachon som Lisa lovordat i sin rapport från Smaklust.
Utanför butiken kunde man smaka på nummersorter, provodlade äpplen som ännu inte fått något namn och som bara förtjänar ett om egenskaperna gjort att de tillför något nytt i äppelsorternas smakpalett.
Det var inget större fel med dem, lite mjöliga i konsistensen bara, men tyvärr låg de sida vid sida med krispiga nyskördade discoveryäpplen, och mot dem hade de inte sucken av en chans! Jag inväntar ivrigt de första rubinolorna som mognar något senare. En påse ekologisk amandinepotatis från Lövestad fick jag också med mig innan vi drog vidare norrut.
Plötsligt blev alla tre oerhört sugna på rökt fisk, så vi bestämde oss för att luncha på Buhres Fisk i Kivik.
Kön ringlade lång till luckan, men i butiken gick det snabbt. Jag spetsade in mig på makrillen medan pappa tog rökt sik. "Ett bra val för oss som är lite mer jungfruliga i käften", förkunnade han.
Stärkta av lunchen skulle vi sedan vandra runt Forsakar, "Skånes svar på Niagara" enligt region Skånes turistinfo. Det blev en strapatsrik tur, men jag vet att min bror inte skulle uppskatta att jag gick in på några detaljer här, så mer än så får ni tyvärr inte veta. Men så mycket kan jag ju säga att årets utflykt inte var i närheten så riskabel som fjolårets, då vi lyckades picknicka på ett rödflaggat skjutfält.
Kommentarer
Just nu vill jag bo i Skåne, ja iaf besöka Skåne. Åh vad jag längtar efter ett stort äppelutbud! Hoppas det kommer Rubinola upp hit. Jag gillar den lilla tjecken ;).
Jag vill tillbaks till Österlen! Varför o varför sitter jag här uppe och ugglar när jag skulle kunna smaska nyskördade äpplen.
Fast en rökt vänern-sik har jag i kylen. Från Spiken. Den ska vi äta upp i kväll.
Kära nån då, menade inte att vara en sådan fresterska (bara lite...) Men faktum är att jag provat bo i andra delar av landet och längtade halvt ihjäl mig efter Skåne.
Rebecca: Rubinola kommer säkert, den är bra i eko odling.
Margit: Siken kommer säkert smaka utmärkt i din jungfruliga mun också ;-)
Anna: Jag vet inte hur jungfrulig min mun är idag, jag började svära redan halv fem i morse då jag pajade en lågenergilampa. :)
Aj aj, var den varm också? Om två dagar är de bara de som gäller.
Anna: Nej, den small när jag skulle tända lampan. Men jag hade tagit fram mitt sista frukostbröd och lagt det alldeles brevid och jag hade ingen lust att äta det sen. Kvicksilver är inte mitt favoritpålägg direkt.
Åhh Margit! Rökt sik från Spiken... Kära, kära barndomsminnen kommer svävande... Men jag är så glad för mitt Skåne, speciellt just nu när det doftar av mirabeller och björnbär överallt.
Oj, nu blev jag riktigt Skånesugen. Tänk jag gillade inte deras körsbärschutney alls. På tok för mycket rödlök som hade ihjäl de stackars körsbären. Vad gäller discovery är vi dock rörande eniga, ett underskattat äpple!
Rökt maktill! Jag säger inget mer.
Låter som en riktigt fin liten tripp.
jag har inte varit på Österlen sedan vår lilla bröllopsresa i Skåne i augusti 2001. Kanske dags att komma tillbaka...?
Lisa: Du är väl alltid Skånesugen ;-) Jag kanske inte är tillräckligt "jungfrulig i käften", men jag tyckte körsbär och lök var en rolig kombo, annars är jag ingen större chutneykonsument.
Emma: Återkommer om plommon inom kort
Annika: Tänkte faktiskt på dig och dina fina makrillrecept när jag skulle bestämma mig vid disken!
Alltid jättemysigt med Österlentur :-) Och Buhres fisk är alltid en hit. Det är något visst med fiskrökerier och fiskdelikatesser! :-) //Anna
Sidor