Skördetid och skolstart: Vaxbönor med gul tomatsås och färskost
Tomater, hallon, Victoria-plommon, vaxbönor och gula skärbönor.
Det är läge för snabba rätter med grönsakernas skönhet och smak i centrum för jag har inte tid med plommonmarmeladkokning och gurkinläggning när det kommer en gymnasiereform med ny skollag, två nya program på skolan, nya kurser att undervisa i och ett nytt betygssystem. Hur förväntansfull jag än är över allt det nya och hur glad jag än blir av att återse gamla elever så grämer det en grönsaksälskare att skolstarten ligger helt fel i förhållande till skördekalendern.
Vaxbönor med gul tomatsås och färskost
I Spanien finns de ljuvligaste färska ostar av ko- och getmjölk. I brist på sådan kan osten i receptet möjligen ersättas med mozzarella eller annan färskost som är fast i konsistensen.
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 2
Tid: minst 40 minuter
- 1/2 kg gula tomater
- 50 g smör
- salt
- 200 g vaxbönor
- fast färskost, gärna av get, kan ersättas med mozzarella
- Skär stora tomater i bitar och halvera små körsbärstomater.
- Lägg tomater och smör i en kastrull, salta och värm upp varligt. Puttra sedan i en timme, åtminstone i en halvtimme. Rör om då och då.
- Koka vaxbönorna mjuka i lättsaltat vatten.
- Skär osten i bitar.
- Blanda tomatsås, bönor och ost precis innan servering.
Kommentarer
Ja visst är de vackra! I dessa tider får maten gärna vara snabb och vacker, en näve hallon till mellanmål är inte fy skam heller. På lördag ska jag spana efter skånska hallon på Bondens egen marknad i Malmö, de jag köpte förra året var helt sagolika.
+1
Det ska jag också! Men det här med färskosttraditioner. Om vi ändå hade mer av det i Sverige. Man behöver bara resa några mil till Tyskland, Holland eller vidare söderut för att finna färskost av olika sorters mjölk och i alla möjliga former.
Ha! jag har också ett superminimalistiskt tomatrecept. det kommer i morgon. Om jag orkar. Kram
Kom an! (^_^) Kram
Åh, hallonen på bilden ser helt perfekta ut, som små rubiner! Receptet känns väldigt starta-skolan-vänligt, känner hur energin rinner iväg bara man tänker på det!
Ja visst är de vackra! I dessa tider får maten gärna vara snabb och vacker, en näve hallon till mellanmål är inte fy skam heller. På lördag ska jag spana efter skånska hallon på Bondens egen marknad i Malmö, de jag köpte förra året var helt sagolika.
Hmm, jag tänker nog kobinera ditt och mitt recept i veckan. Sverige saknar tyvärr färskosttraditioner så det får bli något slag mozzarella i.
Sidor