Sallad utan sallat nr 2: Vitkålsfräs med dukkah
Dukkah är en egyptisk kryddblandning som brukar bestå av koriander, spiskummin, sesamfrön och nötter. Denna dukkah innehåller kummin som är användbart i rotfruktstider, kumminet kan enkelt ersättas eller kompletteras med spiskummin.
Härom kvällen ugnsrostade Patrik stora bitar rödbetor, palsternackor, morötter, rödlök och schalottenlök med fyndad roquefort som fick smälta ovanpå. Den doftande blandningen med djup sötma fick sälta från osten och extra piff från nedanstående dukkah, bara att strö över maten vid bordet.
Men dukkah kan också krydda en varm vitkålssallad, given till korv eller sojabratwurst med saltgurka eller picklade rovor. Vill man variera receptet så kan små bitar äpple eller morot fräsa med och man kan till och med röra ner några matskedar crème fraîche på slutet.
Vitkålsfräs kryddat med dukkah
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 2-4
Tid: 40 minuter
- 1 gul lök
1 msk rapsolja eller smör och/eller olivolja till stekning
500 g vitkål
2 msk dukkah, med kummin
salt
1 tsk honung
2 msk äppelcidervinäger
- Halvera löken och skiva den tvärs över. Stek löken tills den är mjuk och börjar få färg.
- Strimla vitkålen fint.
- Fräs dukkah tillsammans med löken i en halv minut. Tillsätt vitkålen och fräs under omrörning i några minuter. Fortätt att steka tills kålen är mjuk, det tar cirka 10-15 minuter.
- Salta, rör ner honungen och äppelcidervinägern. Smaka av med salt och dukkah.
Dukkah med kummin
Receptmakare: Sofia Gustafson
Tid: 30 minuter
- ½ dl hasselnötter
1 msk sesamfrön
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk kummin, kan ersättas med spiskummin
2 tsk koriander
½ tsk salt
- Rosta hasselnötterna i stekpanna eller ännu hellre; rosta en hel förpackning i ugnen, 200 grader i 5-10 minuter. Skalen ska mörkna men bränn inte nötterna. När de är färdigrostade gnider du dem mellan händerna eller i en kökshandduk så att skalen faller av.
- Rosta sesamfrön i torr stekpanna, var vaksam så att fröna inte bränns, ha en skål till hands där du kan hälla över dem så fort det fått gyllene ton.
- Rosta kryddfröna i torr stekpanna tills de doftar gott. Låt svalna.
- Mortla eller mixa kryddfröna med hälften av sesamfröna och hälften av hasselnötterna. De ska inte finfördelas så pass att det blir till en pasta. Blanda samman alla ingredienser.
Kommentarer
Åh tack för dukkah receptet! Jag har haft det på att-göra-listan, men inte hunnit med.
Dina tips är fenomenala! Tack...
(^.^)
Sidor