2009-03-11 av Sofia Gustafson...
Sallad utan sallat nr 1: Persisk spenat- och yoghurtsallad
Ny seriestart! Jag gräver djupt i jordkällaren, frysen och skafferiet efter uppiggande råvaror som lätt konkurrerar ut energislukande växthussallat och osmakliga tomater som grönsakstillbehör. Först ut är en svalkande krämig persisk sallad med yoghurt och spenat, god till exempelvis fisk och kryddiga grytor med bönor eller linser.
Borani esfenaj: Persisk spenat- och yoghurtsallad
Receptmakare: sofia gustafson
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
Ett svalt tillbehör som passar extra bra till fiskrätter, köttbullar, smakrika grytor med bönor och linser eller till bröd i all enkelhet. Har du tillgång till färsk mangold förväller du den och så har du en utmärkt ersättare till spenaten. Kom ihåg att receptet är räknat på fryst förvälld spenat.
- 200 g fryst spenat, kan ersättas med färsk spenat eller mangold
1-2 msk olivolja
1 gul lök, halverad och tunt skivad tvärs över
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 dl krämig matyoghurt eller avrunnen yoghurt
salt
svartpeppar
- Tina spenaten eller förväll färska blad.
- Stek löken länge tills den är mjuk och gyllene, låt vitlöken steka med på slutet så att den får lite färg. Rör ner spenaten, fräs en liten stund och låt sedan grönsakerna svalna.
- Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar. Låt gärna salladen stå i kylen en stund innan servering.
Kommentarer
Föredömligt! Detta verkar bli en serie jag kommer följa med största intresse. Borde kunna fungera hur bra som helst som ett uppiggande tillbehör till den gamla standardlaxen i ugn...
ja, hurra för dig! Stekt lök är galet gott i kalla såser! jag fubbar ibland med rostad vietnamesisk eller dansk lök.
Annika: Laxen är klockren!
Lisa: och hurra för löken, rostad som stekt!
Jätte bra! Jag har varit sugen på denna Borani i flera år nu då min mor brukade göra den när jag var liten och nu har jag till slut köpt fryst spenat, som jag aldrig annars äter, för att pröva på att göra borani själv.
Tack för receptet för jag var inte säker på hur man skulle göra med fryst spenat och mängden på de andra ingredienserna!
Åt man borani till mat eller åt man de bara med bröd? Jag minns knappt...
Hur som helst, tack för en bra blog som jag nu skall följa, då jag verkligen älskar Gazaje Irani! :)
Mvh,
Aeshma
Vad roligt att du fann boranireceptet och hittade hit! Jag tycker om borani till andra rätter men den kan ju ätas bara med bröd också.
Sidor