Lagra eller inte lagra – det är frågan
Jag byggde min egen vinkällare för två sommrar sedan. Det är jag fortfarande lite Ernst-stolt över. Vad jag inte visste då var att min romantiserade bild av mogna viner skulle förändras till fördel för yngre flaskor. För att åter se tjusningen med att lagra vin, eller för att få en nykter bild av varför man inte ska hamstra, har jag efter en mindre fältundersökning bland mina sommeliérvänner listat för och nackdelar:[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9563","attributes":{"class":"media-image alignright size-medium wp-image-516","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"300","height":"225","alt":""}}]]
Lagra!
- många viner behöver 1-2 år i flaska för att smakerna ska smälta samman
- traditionellt vinmakade viner som exempelvis klassisk barolo kräver flasklagring för att runda av tanninerna
- lagring kan plocka fram känslan av vinets ursprung
- det är spännande att följa ett vins utveckling
- kunskap och intresse för vinerna man sparar ökar
- du kan finansiera dina inköp genom att lagra och sedan sälja
- dyra viner funkar utmärkt att glömma bort i källaren (då glömmer man också hur mycket man spenderat)
- någonstans måste man ju förvara vinerna, varför inte på bästa sätt?
- du kan planera ditt drickande efter tillfälle och gäster
- en vinbuffert gör dig aldrig torrlagd när systemet har stängt
- mogna viner kan vara svåra och dyra att få tag när man vill ha dem
- har du en vinkällare kan du även lagra öl och sprit
- det är kul att ge bort ett vin "från källaren"
- det är ännu roligare att säga" älskling, jag går ner i källaren en sväng"
- den som spar han har!
Lagra inte!
- enkelheten: inhandla och drick
- de flesta viner görs idag för att drickas unga
- varför spara ett vin som är fantastiskt gott redan nu? vinet förändras med tiden, kanske till något du inte tycker om
- fellagrat vin är lika kul som Stefan & Krister
- du undviker risken för oxiderade viner
- färsk frukt är godare än torkad (tycker de flesta i blindprovningar)
- du slipper sitta på en låda av ett vin som du gillade för två år sedan, glöm inte att din smak raffineras och förändras
- vem gillar egentligen chateau musar?
- vill du ha ett vin med ålder släpps det sådana med jämna mellanrum direkt från producenten som lagrat dem optimalt
- vin ska upplevas, inte investeras i
- att samla på sig en massa flaskor som du ändå inte hinner dricka upp är onödigt, särskilt då smaklökarna börjar loosa ju äldre du blir
- lägg pengarna på resor istället för på källaren så håller äktenskapet
- lev idag!
Är du för eller emot? Tacksam för fler argument.
/Alf
Kommentarer
Vill gärna lagra men kan inte. Don't ask!
Du kan ju alltid stuva undan några pavor i garderoben. Ocharmigt men funktionellt.
Om man har möjligheten och intresset så är jag helt för lagring.
Det ökar intresset för det man dricker och därmed kunskapen (så funkar det förmig iallafall) och njutningen. Lagringen får ju inte bara vara långtidslagring då tycker jag det tappar sin charm.
Chezsofi: bra poäng. korta lagringstider räcker oftast för att vinerna ska hamna i balans, att eken ska sjunka tillbaka och de värsta tanninerna lugnar ner sig
Tänkvärd sammanställning! För mig som inte har någon vinkällare känns det bra med goda argument mot lagring. (:
Hoppas på fler inlägg i samma stil snart.
/ T
Jag gillar att knô in mig i garderoben och botanisera bland mina flaskor. Flytta runt, inventera, planera mat efter vad man skall dricka.
Hur kul är det att gå på Bolis samtidigt som alla andra, fredag em? Köp i lugn och ro och stuva in. Öppna en kall och tänk på alla som svettas i kassakön på fredagen.
Tofu: funderar på ett inlägg om att lagra öl eftersom det ger så tydligt resultat. det går snabb och så är det billigt att testa.
Harald: jag var precis som du tills garderoben blev för liten. känslan är den samma. lagringen går ju dessutom lite snabbare i garderoben än i källaren vilket jag bara tycker är en fördel om det är viner man ska dricka inom de närmsta 2-3 åren.
Sidor