Kryddig tomatsoppekaka - en amerikansk klassiker
För några år sedan fick jag, mest på skoj, av en av mina systrar en kokbok med recept baserade på Campbell's konserver. Ett av recepten fångade dock mitt intresse: Classic tomato soup-spice cake. En mjuk kaka med tomatsoppskonserv!? Man undrar hur den som kom på det receptet tänkte när han/hon tittade in i skafferiet och letade efter ingredienser till sin sockerkaka.
Det intressanta är att receptet tydligen fått stor spridning om man googlar på det och det räknas nästan som en mindre klassiker i det amerikanska köket. Hur som helst var jag ju tvungen att prova det galna receptet.
Kryddig tomatsoppekaka - en amerikansk klassiker
Receptmakare: Campbell's?
Portioner: 12
Tid: 60 minuter
Även för en bakningsanalfabet som undertecknad var det en baggis att svänga ihop och resultatet blev en mycket saftig, fruktig kaka som inte så lite påminde om ett mellanting av morotskaka och mjuk pepparkaka.
- 5 dl vetemjöl
- 3,5 dl socker
- 4 tsk bakbulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk kryddpeppar
- 1 tsk kanel
- 1 tsk ingefära
- 0,5 tsk kryddnejlika
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 ägg
- en burk Campbell's kondenserade tomatsoppa
- Cream cheese frosting:
- 120 g rumsvarmt smör
- 10 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 200 g cream cheese
- I en stor bunke vispar du samman alla ingredienserna med en elvisp tills smeten blir jämn och ganska fast.
- Smöra och mjöla två springformar (20-24 cm) och fördela smeten jämnt i dessa. Grädda i ugn på 180° i cirka 40 minuter eller tills helt genombakad. Låt kakbottnarna svalna helt.
- Vispa samman ingredienserna till frostingen och sprid ut över den ena bottnen, toppar med den andra och sedan täcker in hela härligheten med. Garnera med jordgubbar eller annan frukt eller bär om du vill.
Kommentarer
Åh, vad underbart stolligt? Slår det igenom någon löksmak? Det är väl inte så konstigt alls! Soppans huvudsakliga funktion är ersätta butter milk (kärnmjölk) att bidra med syra så att bikarbonatet kan reagera i en syra-bas-reaktion. Jag undrar hur det blir om man använder typ passerade tomater istället? Med tanke på att jag är besatt av tomater inser jag att helgen kommer att gå i tomatkakans tecken.
Tycker dock att det är sjukt mycket bakpulver i kakan. Nog godare för oss bakpulverkänsliga att vispa äggen och smöret först och använda typ halva mängden bakpulver.
Definitivt ingen löksmak och faktiskt ingen märkbar tomatsmak heller. Bara fruktigt.
Testar med passerad tomat och återkommer! Blir ju mycket billigare. Tror dock att mängden ska minskas något pga högre syra än i soppan, men jag kör på med en burk så får vi se!
Den där lät ju jätterolig!
Sidor