Helgens skörd: Skåneodlat och sött från Iran
Skåneodlat: rosenkål, rödbetor, potatis, vitkål, rödlök och morötter.
Jag vet att det fina Malmövädret kommer så småningom men nu känns det som om det bara är ständig skymning. För en som är uppväxt med den uppländska höga himlen är den skånska blytunga grå något som gör stegen lika tunga även fastän de knatar på mot torget, min säkraste källa till glädje i Malmö.
Den som handlar runt Möllevångstorget har säkert lagt märke till de höga travarna med godsaker från Iran som börjar dyka upp i butikerna. Tre affärer som utmärker sig med åtskilliga sorters sötsaker och nötter är Nansis bageri, Nassims livs och Tehran Supermarket. Nyss hitkomna är godsakerna färska så skynda att fynda innan de bästa sorterna tar slut! Anledningen till uppladdningen är Nowruz som infaller om två veckor, vårdagjämningen och det nya året firas in av iranier, kurder, afghaner med flera i Centralasien och världen över.
På Nassims livs köpte jag en burk sohan som är knäckiga kakor med smak av saffran, kardemumma, rosenvatten, beströdda med mandlar och pistaschnötter. Kakburken skymtar längst bak i bilden.
Som avslutning tiggde jag nyfiken till mig ett smakprov av den hemlagade halvan som ståtade på disken. Åh så kolossalt god, sval, sötsliskig och parfymerad (men kvävande om man gapar efter mycket, en stor tugga kan bli lite svårsvald). Den persiska halvan innehåller inte sesamfrön utan är snarare den persiska varianten av memma, men med färg och smak av saffran, rosenvatten och vete istället för malt, pomerans och råg. Det måste ha synts på mig hur gott jag tyckte att det var för jag skickades hem med en burk halva och en hälsning till sambon. Vem du än är som tillagat halvan - tack, du var också med och hjälpte mig hemåt med lättare steg!
Halva och hett te från Iran jagar bort molnen, precis när jag lagt upp den på fatet så bröt solen igenom (^.^)
Kommentarer
De där kakorna...de låter ju hur goda som helst. Undrar vart man beger sig i Stockholm för att hitta sådana?
Vansinnigt vackert rotfruktsstilleben, för övrigt.
Det enda jag lyckats luska ut än så länge är att du ska leta i Kista eller Husby, områden som har persiska matbutiker. Kanske någon annan har tips annars har jag förhoppningsvis mer information imorgon.
Tack för bildberömmet! Ikväll ugnsrostade Patrik rödlök, morot, palsternacka och rödbetar med fyndad roquefort som fick smälta ovanpå. Så de är vansinnigt goda kan jag meddela! Jag bidrog med lite dukkah i alla fall.
Åh, Sohan är såå gott! Jag tror det finns olika varianter av dem. En del är hårdare, en porösare. Eller kan det vara hur färska de är?
Den sohan jag köpte var delad i små kakor med finhackad pistach och mandel på men sohan finns också som pressade hela kakor stora som burken och då är nötterna i större bitar, undrar om inte den varianten är lite segare. Kakorna kan också vara gjorda av tunn deg rullad runt stora pistaschbitar som fyllning.
Passa på att handla nu när kakorna är färska!
Men hur -HUR har du lyckats med det vackra fotot - den med brysselkål- ?
Är du proffs på mat eller foto eller både och? Jag undrar för jag har inte följt din blogg förut..
Eva: Ljuset! Det är mycket det foto handlar om. Jag fotograferar nästan alltid i naturligt dags/kvällsljus och till brysselkålsbilden använde jag stativ. Min konstnärliga utbildning hjälper mig i bildskapandet men jag är inget foto- eller matproffs utan bara passionerad nörd!
Sidor