Grön kardemumma: Lyxlirare som höjer humöret
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9081","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"250","height":"349"}}]]Tillhör du dem som tror att man inte kan köpa lycka? Nå, investera i vackert gröna kardemummkapslar. Krossa sen en enda kapsel i morteln och du fyller ett helt kök med en väldoft som ofelbart inger välbehag. Kardemumman bjuder en överväldigande, men frisk arom av mynta och peppar, toppat med stråk av eukalyptus, ingefära, tall, te och nykokt ris. Precis som kanel ger kryddan dessutom en säregen sötma i sig. Summan av kardemumman är så innerligt ljuv att man förstår varför kryddan var hårdvaluta under de historiska kryddkrigen. Än idag är det en av världens dyraste kryddor.
Säg mig det kryddfrö som inte är omgivet av ett erotiskt skimmer! Enligt legenden parfymerade Cleopatra sin boning med kardemumma innan Markus Antonius kom på besök. Förmodligen var det inte associationer till en bullmamma hon ville uppnå. Nej, kardemumma ansågs vara synnerligen upphetsande och enligt ett arabiskt talessätt kunde doften av kardemumma få även en död man att vakna till och jaga kvinnor. ( Kanel lär ha samma effekt på kvinnor, vilket gör att en klassisk bulle med både kanel och kardemumma måste anses dels synnerligen jämlik, dels som en kur mot sviktande nativitetstal.) [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9082","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"199"}}]]
Kardemumman är klassisk i desserter, ofta används de tillsammans med grädde och mjölk. Och kanske är det just här som kardemumman kommer allra bäst till sin rätt. I indiska desserter som glassen kulfi, kheer och gulab jamon. Men som du redan vet hittas kardemumman i den typisk nordiska sötsakerna som danskarnas æbleskiver, vårt kaffebröd och i påskens semlor. Och glöm för all del inte kardemummaskorporna! Du kan även hitta kryddan diskret insmugen i surkål, där den märkligt nog passar alldeles förträffligt. Lamm och kardemumma är ett äktenskap instiftat i himlen. Samma sak med nötkött. I långkok används ofta hela kapslar som krossas lätt. En sådan tur att jag fick dig att köpa hem dem! [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9083","attributes":{"class":"media-image alignleft","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"304"}}]]
Att koka ris på indiskt vis med en kardemummakapsel får ju alltid köket att dofta och humöret att lyfta. och frågan är om det inte är just kardemmuman som utgör den största lockelsen i indisktkryddte som brukar gå under den tautologiska benämningen chai-te. Jag har fyndat ett hemskt trevlig halvgrönt indiskt te, kahwa från Kashmir, med hela kardemummakaplsar Hittills har jag dock inte stött på någon klockren kombination av kardemumma med fisk eller skaldjur – även om nyskapande kockar sannerligen gjort sitt bästa. Det närmaste kardemumma bör komma havet är kanske som extrapiff på kaffet i termosen under fisketuren. Men ingen skulle bli lyckligare än jag om jag har fel.
Att köpa mald kardemumma är att kasta pengar i sjön, eftersom kryddan förlorar de eteriska oljorna fortare än kvickt. Alla exklusiviteter blir naturligtvis utsatta för förfalskningar; det finns minst ett 50-tal kardemummakopior i omlopp. Ofta går de under paraplytermen svart kardemumma. I det kinesiska köket används med förtjusning olika falska svarta kardemummor, men de smakar alltså helt annorlunda, men trevligt på sitt eget vis. Varning utfärdas däremot för den falska blondinen, vit kardemumma som är en helt vanlig grön kardemumma som blekts, inte sällan för att dölja defekter.