Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Taffel
Meny
Start
Recept & blogg
Smakkamrater
Böcker
Om Taffel
Facebook
Sök recept & bloggar
2008-08-05 av
Miriam Yous
Artikeldiskussion: Vilka drycker kräva kräftorna? Och vilka tillbehör?
View the discussion thread.
Mer från Miriam Yous
Konsten att gå på krog
Miriam Yous
Kort om gott
Insidertips: Bli en proffsätare!
Miriam Yous
Tips & tricks
Annons
Miriam Yous
TILL PROFIL
Recept
Lättkokt rabarber
Pannkakor med hjortron
Friterad prästost och hjortron
Entrecote med stekta tomater och romansallad
Slät caldo verde med koriander och chorizo
Vlaamse stoofkarbonaden
Tarta de bladas
Amarettobiscotti
Sojamarinerade fläskkotletter med...
Ostfylld kalv med grönsakspasta och...
Lövtunn tigerbiff
Rostad polenta med belugalinser och kompott...
Kommentarer
Mm, äntligen kräftdags! Även om jag måste erkänna att jag tjuvstartade redan på midsommardagen.
Jag vill inte vara utan en härlig dillpesto till kräftorna. En rejäl knippa dill och en något mindre knippa slätblading persilja mixas med västerbottenost, pinjenötter, rapsolja och lite vitlök på samma vis som en traditionell pesto. - Smakar ljuvligt på brödet till kräftorna.
Och om någon missat det torts mitt tjat: smörat rostat surdegsbröd doppat i hackat dill. Så enkelt, så gott!
Det kan vara lite för mycket av det goda, även för mig som älskar dill, men rostad himmabakad surdegsbröd ,redigt med smör och en skiva kumminost.
Att dricka till är resterna av Aalborgs Juleaqvavit och ett glas Westfalen weisbier, då mår man gott!
Coca cola. Riktig cola, inget lighttjafs, är det godaste till kräftorna. Som vanligt är det brytningen sött/salt som gör det hela. Många rynkar på näsan och mumlar instinktivt om snaps och andra s.k. ädla drycker och visst, en snaps kanske kan slinka ned. Bredvid colan.
Öl ska det vara till kräftor tycker jag nog.
Ett ganska friskt bananigt veteöl passar bra tycker jag. Men en vit Chimay eller något annat ljust starkt belgiskt tror jag passa utmärkt. Och är man ritigt hardcore och kör med en syrlic Lambic lär man inte bli besviken. Som snaps skulle jag föreslå att man låter svarta vinbärsblad dra i brännvin special någon vecka. Drick upp hälften till kräftorna, då är det friskt och härligt. Låt andra hälften mogna till Julbordet då det blivit mörkt, fruktigt och murrigt.
Cola lät kul, inget jag tänker på i första taget. Ska definitivt pröva.
Det här med mat & dryck är ju lite av mitt levebröd. Men när det gäller kräftskivan tycker jag att det inte behöver vara så pissenödigt noga med vad man dricker. Syra, sötma, sälta och dillaromer hit & dit. En törstsläckande, sval folköl och en snaps efter smak och/eller tradition. Sen är åtminstone jag helt nöjd.
Vill någon annan sedan dricka Ramlösa, lambrusco, halvtorr riesling, rosa champagne eller sherry så är jag gärna med.
Nå'n gång måste man ju få vara ledig. ;)