Rhubarb Silver & Rhubarb Bronze

rabarberEn surpuppa som jag, det vill säga en schnubbe som är tämligen förtjust i sura saker, håller rabarbern väldigt nära hjärtat. Utseendemässigt menar jag att det är en gräsligt vulgär växt som har alldeles för stora blad, och alldeles för grova stjälkar när den har fått växa till sig. Men den är ju så god. Jättegod!

Trots mitt letande i trädgården efter allt som kan tänkas komma till pass i en cocktail har jag tidigare inte gett mig på fru Rabarber. I år var det dock bara att ge sig hän. Dessutom tror jag banne mig att det var pingst. Hänryckningens högtid! Det gångna året har jag gjort en rad olika roliga sockerlag som fått ta plats i de karlfeldtska cocktailglasen. Nu kan rabarbern sälla sig till den lyckliga skaran.

Jag mixtrade med olika spritsorter för att hitta något smaskigt. Landade till slut i två varianter. En med rom som bas och en med vodka. Jag som normalt sett inte än någon vodkaälskare måste säga att det blev fantastiskt bra. Förutom rabarber och bassprit körde jag i limejuice, några olika bitters, myntablad och basilikablad. Det blev två likartade, men ändå särskiljda cocktails. Varianten med rom blev nästan i sötaste laget då de runda, sockriga tonerna från romen skulle behöva en spritsort till för att balanseras ner. Kanske kunde vara en idé att köra hälften vit och hälften mörk rom. Den vita ger inte samma söta intryck.

Organic-VodkaVinnaren var utan tvekan varianten med vodka. Som sommarboende på Ven använde jag så klart Spirit of Hven Organic Vodka. Det är en ren vodka som trots sin renhet har mycket och många smaker åt det söta hållet. Gör sig alldeles utmärkt i cocktails. Rhubarb Silver var en frisk, syrlig fläkt med en skön bas i vodkan där lime och rabarber verkligen fick utrymme att att beblanda sig med varandra och göra tillvaron så god som möjligt för oss som stod vid glasen. Här kom även bladen av mynta och basilika bättre till sin rätt. Och mina bittrar satta den lilla goda pricken över glaset.

Det är således bara att klippa rabarberstjälkarna innan de till jord åter vardar.

rhubarb_silver_and_bronze

Rabarbersockerlag

Receptmakare: Johan Karlfeldt

Sockerlag som räcker åtminstone över helgen.

  • 150 g rabarber
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker
  1. Vill du ha ofärgad rabarbersockerlag så ska du skala rabarberstjälkarna så att du blir av med det röda ytterskiktet (i alla fall på de sorter vi har i trädgården). Låter du bli att skala får du en rosa/röd sockerlag.
  2. Hacka rabarbern i 5 mm tjocka skivor.
  3. Häll rabarber, vatten och socker i en kastrull.
  4. Koka upp.
  5. Dra av plattan och låt svalna.
  6. Sila och buteljera.

Rhubarb_bronzeRhubarb Bronze

Receptmakare: Johan Karlfeldt

Den näst godaste av de två varianter vi gjorde.

  • 5 cl rom (gold)
  • 3 cl rabarbersockerlag
  • 2,5 cl limjuice
  • 2 stänk peach bitter
  • 2 stänk orange bitter
  • Myntablad
  • Basilikablad
  1. Muddla myntablad, basilikablad en skvätt rabarbersockerlag och en skvätt rom i en shaker.
  2. Stjälp i resten av ingredienserna tillsammans med mycket is.
  3. Skaka.
  4. Sila upp och servera.

Rhubarb_silverRhubarb Silver

Receptmakare: Johan Karlfeldt

Den godaste av de två varianter vi gjorde.

  • 5 cl vodka (Jag använde som sagt Spirit of Hven Organic Vodka)
  • 3 cl rabarbersockerlag
  • 2,5 cl limejuice
  • 2 stänk peach bitter
  • 2 stänk orange bitter
  • Myntablad
  • Basilikablad
  1. Muddla mynta- och basilikblad tillsammans med en entiliter rabarbersockerlag och en centiliter vodka i en shaker.
  2. Slå i övriga ingredienser tillsammans med is.
  3. Skaka, skaka, skaka.
  4. Sila upp och servera.

16 kommentarer

  1. Jonaz skrev:

    Gjorde en variant för några år sedan med en gin sour som bas med de kuyper rhubarb och ginger beer, rysligt gott.
    rhubarbietini.

  2. Kan tro det. Har en skvätt de Kuyper Rhubarn Sour kvar, men frågan är om inte det är mer ”malle” i den hemkokta sockerlagen…

  3. Jonaz skrev:

    Egen lag vinner givetvis! Har dock inte sett någon rabarber ute på ägorna ännu… Får ta ett varv ;)

  4. :-)
    Ta ett varv. Eller två.

  5. Mikkan skrev:

    Word till allt, förutom rabarberns yttre skönhet. Titta igen du, de är ju ursnygga!

  6. Mikkan, de är snygga när de är små, men blir äckliga när de blir stora och köttiga. Triffiderna anfaller…

  7. Fredrik skrev:

    Ser bra ut, ska prova att göra drinkarna i helgen

  8. Testa gärna andra varianter med rabarber Fredrik. Tror den kan funka till mycket.
    Såg att ni gör er Sazerac på cognac. Härligt snobbigt! I like! :-)

  9. Rebecka skrev:

    Hallelulja! Ren lycka att hitta en blogg som denna!!

  10. Kul att du gillar den Rebecka. Tyvärr har sommaren varit allt för händelserik för att jag skulle hinna skriva. Hoppas på en vass höst.

  11. johlie skrev:

    Hej!

    Kan du rekommendera någon speciell Rye? Jag hittar i butiken oftast Jim Beam; har du någon erfarnhet av denna? /johlie

  12. Rye och Systembolaget är tyvärr ingen bra kombination.

    Jim Beam gör bourbon. Vet inte om de gör Rye. Den finns i alla fall inte på Systemet.

    Finns inga rye på ordinarie sortimentet. Tyvärr. På beställningssortimentet finns en rya under 500 :-, Wild Turkey. Den är helt ok. Jag brukar köpa rye när jag är i Köpenhamn. Juuls vinhandel brukar vara välsorterade.

  13. johlie skrev:

    Hej Johan,

    tack för svar. Jo, jag syftade på Jim Beam Rye, som jag ofta sett i butik (bor i Tyskland). För 14€ kan det ju vara värt ett test; även om deras bourbon inte är min favorit kan det kanske fungera i en del cocktails med kraftiga sidoingredienser och hög syra tänker jag.

    Likaså finns ibland Pikesville Rye att köpa.

    Köpte emellertid precis Wild Turkey, trots litet högre pris, då du skrivit gott om den. Blir spännande att ta steget från bourbon till rye. Allt gott!

  14. Rye är himmelriket!
    Jag gillar bourbon också, men rye är snäppet vassare. Lite mognare, lite kärvare, betydligt mer komplext.

    Happy hunting!

  15. johlie skrev:

    Ja! Rågtonen är underbar. Kan knappt vänta på att börja blanda drinka på den.

    För övrigt undrar jag om du har ett recept på hemkokt grenadin? Har sökt på bloggen, men inte hittat. Fann nyligen i en butik ekologisk, ren, osötat granatäppelsaft och tänkte göra ett kok. Vore kanon om du hade tipps. /johlie

  16. Jag brukar köra efter denna: http://www.cocktailchronicles.com/2006/05/21/grenadine-face-off/

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!